De ce Karate?

DE CE KARATE ! 
Dar iata cateva atuuri ale karate-ului, atuuri care speram sa va ajute sa luati decizia sa va inscrieti copilul la cursurile noastre de karate:

– karate-ul sporeste capacitatea de concentrare si memorare

– practicantul va deveni mai disciplinat, caci karate-ul incepe si se termina atat cu respectul fata de sine, cat si fata de profesori, parinti, colegi, persoane mai in varsta, etc.

– elibereaza tensiunea psihica si fizica

– dezvolta increderea in sine ( este foarte indicat copiiilor cu caracter introvertit)

– Intareste sistemul muscular si osos

– corecteaza postura corpului

– dezvolta un corp armonios

– consuma energia intr-un mod constructiv

– dezvolta calitatile motrice: indemanare, viteza, forta, rezistenta

– dezvolta spiritul competitiv si dorinta de autodepasire

– ajuta la combaterea sedentarismului si a starilor de apatie sau nervozitate.

Si lista poate continua deoarece karate-ul este o oaza de sanatate si belsug sufletesc.

Iti ofera satisfactii pe care cu greu le vei gasi in zilele noastre in alt domeniu. Si chiar daca poate intr-o zi nu te vei simti tocmai minunat, vei putea exersa individual tehnici de brate sau de picioare, kata, forta sau poate doar stretching. Oricum, la finalul antrenamentului vei avea un sentiment minunat, sentimentul ca in ziua aceea ai facut ceva si pentru tine. E important ca in fiecare zi sa ne daruim putin si noua, caci sanatatea, atat mentala cat si fizica se mentine cu usurinta daca nu uitam de noi.

Din pacate in Romania majoritatea adultilor nu practica nici un pic de miscare. Multi se considera batrani inca de foarte tineri. Am ramas placuti impresionati sa participam la stagii de pregatire in tari precum Suedia, Danemarca, Germania si chiar Rusia (de Okinawa nici nu mai are rost sa amintim) si sa ne antrenam cot la cot alaturi de persoane in varsta de 60 -70 de ani. Era o incantare sa ii vezi cu cata pasiune se antreneaza alaturi de unii copii care poate aveau varsta nepotilor lor.

Karate-ul nu are varsta. Karate-ul e al tuturor: copii, adolescenti, tineri, adulti si de ce nu bunici.

In Okinawa, taramul karate-ul, traiesc oamenii cei mai longevivi din lume si asta pentru ca au invatat sa isi respecte si sa isi iubeasca viata.

Inca din zori poti vedea in parcuri, batranei practicand exercitii de tai- chi sau joching. Totodata, alimentatia lor cuprinde o hrana sanatoasa, bazata pe un consum mare de peste.

Minunat ar fi sa ii incurajam pe copii sa consume cat mai multe fructe si legume si bauturi necarbogazoase, dar uneori pare o lupta imposibil de dus in fata atator fast-food-uri. Unii ar putea fi de-a dreptul revoltati sa le iei din mana hamburgerii si sa le oferi in schimb un morcov sau un mar. Dar gustul poate fi educat. Veniti cu argumente, caci sunt foarte inteligenti si veti vedea ca vor intelege, poate nu azi, poate nu maine, dar uneori se intampla mai repede decat v-ati fi asteptat.
Spre deosebire de alte sporturi care nu pot fi practicate decȃt pȃnǎ la 20-30 de ani, karate-ul are darul de a fi numit artǎ marţialǎ tocmai pentru cǎ se adreseazǎ tuturor vȃrstelor iar beneficiile sunt de necomparat. De aceea, le recomandǎm pǎrinţilor, sǎ-şi petreacǎ timpul de asteptare prin antrenamente, pe latura tradiţionalǎ, latura care poate fi practicatǎ pȃnǎ la cea mai ȋnaintatǎ vârstǎ.

There are no comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart